Konya’da aynı anda 15 yerde yer yarıldı. Elm Sokağı Kabusu gibi

Posted by

Konya’nın Çumra ilçesine bağlı Gökhüyük ve Doğanlı mahallelerinde 29 Nisan 2024 günü, eş zamanlı olarak toplam 15 obruk oluştu. Bölgede daha önce obruk oluşumuna rastlanmadığını söyleyen mahalle sakinleri şaşkınlık ve korku yaşıyor.

Gökhüyük Mahallesi’nde Çarşamba Çayı Tavşanköprü mevkiinde oluşan obruk, yaklaşık 6 metre çapında ve 10 metre derinliğinde. Yetkililer bölgede inceleme başlatırken, obrukların dolgusu ve kapatılması için çalışmalar başladı.

Gökhüyük’e 5 kilometre uzaklıktaki Doğanlı Mahallesi’nde de 14 obruk oluştu. 70 yaşındaki Yusuf Taktak, hayatında ilk kez böyle bir olayla karşılaştığını ve çok korktuğunu söyledi.

Konya Teknik Üniversitesi Obruk Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Fetullah Arık, obrukların oluşum nedenini kuraklık ve yeraltı sularıyla ilişkilendiriyor.

Arık, su hattı olarak ıslah edilmiş Çarşamba Kanalı’nın üzerinde “insuyu formasyonu” adı verilen ve çözünebilir kayalardan oluşan bir birimin olduğunu ve kuraklıkla birlikte azalan yeraltı sularının bu kayaları aşındırmış olabileceğini belirtiyor.

Yetkililer, obrukların oluşum sebebini tam olarak belirlemek için jeolojik ve jeofizik etütler yapıyor. Ayrıca bölgedeki diğer obruk risklerini de araştırıyor.

Çömlekçi, “Burası iki gün önce akşam saat 22.00’de oluştu. Görenler haber etti. Tahminimce 10 metre derinliğinde 6 metre genişliğinde, daha önce böyle bir şey hiç yaşanmamıştı. Çevre köyde de aynı gün 5-6 saat sonrasında 14 tane oldu. Yetkilere bilgi verdik. Devlet Su işleri, Ova Sulama Birliği yetkilileri, belediye başkanı geldi çalışmalar başladı. Tabandan başlayarak taşla kille dolduracaklar, beton dökülecek kapatılacak.” dedi.

Prof. Dr. Fetullah Arık, ortaya çıkan obruklar için şunları kaydetti:

“Kurak geçen bir kış dönemi vardı. Orası zaten öteden beri güneyden gelen suyu ileten bir hat. Su hattı olarak ıslah edilmiş Çarşamba kanalı. Orada yer altında ‘insuyu formasyonu’ adı verilen, çözülebilir nitelikte kayaların olduğu birim var. Onun üzerinde çayın getirmiş olduğu gerçek tutturulmuş malzeme var. Bu malzemenin olduğu yerdeki yüzey yarıkları su gelişiyle beraber genişleyip aşağıdaki boşlukları hareket ettirmiş.”

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir