Welcome to Our Website

Dünya Sağlık Örgütü’nden maymun çiçeği açıklaması

Dünya maymun çiçeği hastalığına karşı alarma geçti. Ülkeler hastalığa karşı önlem alırken Dünya Sağlık Örgütü’nden (DSÖ) yeni bir açıklama geldi.

DSÖ üye ülkelerine 23 Ağustos’ta mevcut plan hakkında bilgi verildi. Bu plan, DSÖ’nün 14 Ağustos’ta M çiçeği virüsünü ‘uluslararası öneme sahip halk sağlığı acil durumu’ olarak ilan etmesinin ardından hazırlanmış durumda.

135 MİLYON DOLARLIK FİNANSMANA İHTİYAÇ VAR

DSÖ, plan çerçevesinde Eylül 2024 ile Şubat 2025 arasındaki 6 aylık dönemde, üye ülkeler, Afrika Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (Africa CDC) gibi ortaklar ve diğer paydaşların virüse müdahale için 135 milyon dolarlık bir finansmana ihtiyaç duyacağını öngörüyor. Bu kapsamda DSÖ, gerekli fonları temin etmek amacıyla yakın zamanda bir çağrı yapacak.

DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus tarafından virüse karşı geliştirilen geçici ve kalıcı önerilere dayanan plan, kapsamlı gözetim, önleme, hazırlık ve yanıt stratejilerinin yanı sıra virüsle ilgili araştırmaların ilerletilmesine yönelik adımlar içeriyor.

RİSK ALTINDAKİLERE AŞILAMA YAPILACAK

Plan, test ve aşılara eşit erişim sağlanmasını, hayvandan insana bulaşmanın azaltılmasını ve toplumların salgın öncesi ve sonrası aktif olarak katılımını da kapsıyor. Ayrıca, stratejik aşılama çabaları kapsamında, son vakaların yakın temaslıları ve sağlık çalışanları gibi yüksek risk altındaki bireylere öncelikli olarak aşılama yapılacağı belirtiliyor.

“KONTROL ALTINA ALINABİLİR VE DURDURULABİLİR”

DSÖ’nün, virüse karşı hazırlık ve müdahalede uluslararası, bölgesel, ulusal ve yerel ortaklarla koordinasyonu artırmaya yönelik çalışmaları sürdürdüğü ifade ediliyor. Ghebreyesus, “Kongo Demokratik Cumhuriyeti ve çevresindeki ülkelerdeki M çiçeği virüsü salgınları kontrol altına alınabilir ve durdurulabilir” dedi.

Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus

Ghebreyesus, salgının kontrol altına alınması için uluslararası kuruluşlar, ulusal ve yerel ortaklar, sivil toplum kuruluşları, araştırmacılar ve DSÖ üye ülkeleri arasında kapsamlı ve koordineli bir eylem planının gerekliliğini vurguladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

....